Pilsner er en øltype af lagerøl, som bliver brygget på undergær, og er derfor, sjovt nok, undergæret.
Den allerførste undergærede pilsner blev brygget i 1842 i Pilsen i Bøhmen, Tjekkiet. Det er den pilsner, man nu kender som Pilsner Urquell.
I Tjekkiet bruger man kun udtrykket 'pilsner' om øl fra Pilsen, selvom der er mange andre tjekkiske bryggerier, der laver samme type øl. I Danmark bruger vi pilsner til at beskrive øltypen, og nogle gange også som et udtryk for en øl generelt.
Udviklingen for pilsner foregik i industrialiseringsperioden og var grunden til, at man kunne udvikle denne avancerede undergæringsteknik, hvor man før det kun kunne bruge overgæring til ølbrygning.
Brygningsteknikken for pilsner er en del mere kompleks end den grundlæggende brygningsproces. Ved andre typer øl kan de ristede malte og kraftige indtryk fra humlen gemme forskellige brygfejl. Derfor anses lyse pilsnere for at være en af de sværeste øltyper at brygge. Så vil du virkelig teste en brygmester, skal du teste hans egenskaber og smage hans pilsner.
Pilsner brygges typisk med lys pilsnermalt og en kombination af humlearter, der giver øllet dets karakteristiske bitterhed og aroma. Efter kornet er maltet, tilsættes det en gryde med kogende vand, hvor det koges i et par timer. Under kogningen tilsættes humle for at give øllet dets smag og aroma. Når kogningen er færdig, tilsættes gæren, og øllet fermenteres i et par uger. Efter fermenteringen tappes øllet på flaske eller fad, hvorefter det lagres i flere uger eller måneder for at give øllet tid til at modne og udvikle sin smag.
I Danmark blev den første pilsner brygget af Tuborg i 1881. Dette startede en trend for de andre bryggerier, som begyndte at brygge pilsnere i kølvandet på Tuborgs lancering af deres pilsner.
Der ligger dog et forarbejde for den danske pilsner, som attribueres til bryggerne Carl Wiibroe og Carl Jacobsen. Deres arbejde var dog inspireret af Carl Jacobsens far, J.C. Jacobsen, som var en pionér indenfor fremstilling af bayersk lagerøl.
Pilsneren er en gylden øl, som typisk er relativ let, og hverken påtrængende bitter eller for sød. Det er en alsidig øltype, der passer til det meste, og det er nok også derfor, at det er den mest solgte øltype i Danmark. Ifølge tal fra Bryggeriforeningen er det hele 59% af solgte øltyper, der er en pilsner.
Læs mere om de forskellige øltyper i vores øl leksikon.
Vi er altid klar til dit besøg og til at tage imod eventuelle spørgsmål
Nørrebro Bryghus
Ryesgade 3
2200 København N
Cvr. nr. 26882451
Telefon:
3530 0530
Henvendelser omkring selskaber sker via selskabs formular her
Mail vedr. restaurant og bar: info@noerrebrobryghus.dk
Find vores kontrolrapporter her
Find vores kontrolrapporter her
Find vores kontrolrapporter her
Gå til Whistleblower system her
Se cookiepolitik her
her
Man-ons:
|
Lukket
|
Torsdag:
|
Lukket
|
Fre-lør:
|
Lukket
|
Søn:
|
Lukket
|
Lukkedage i restauranten
Søndag - Onsdag
Mail til bryggeri: support@noerrebrobryghus.dk
Kontakt vores bryggeri på 46 55 04 70
Åben mandag - fredag 9.00 - 15.00
Baldersbrønde Bryggeri A/S
Baldersbuen 25
2640 Hedehusene
Nørrebrogade ad Ravnsborgade forbi Nørrebro teater og herefter Ryesgade lige efter Skt. Hansgade.
Tagensvej efter Panum lige før søerne kommer Ryesgade. Kørestolsbrugere er mere end velkomne og vi har en lift til restauranten. Kontakt os venligst for nærmere forklaring