Pilsner

Pilsner er en øltype af lagerøl, som bliver brygget på undergær, og er derfor, sjovt nok, undergæret.

Den allerførste undergærede pilsner blev brygget i 1842 i Pilsen i Bøhmen, Tjekkiet. Det er den pilsner, man nu kender som Pilsner Urquell.

I Tjekkiet bruger man kun udtrykket 'pilsner' om øl fra Pilsen, selvom der er mange andre tjekkiske bryggerier, der laver samme type øl. I Danmark bruger vi pilsner til at beskrive øltypen, og nogle gange også som et udtryk for en øl generelt.

Udviklingen for pilsner foregik i industrialiseringsperioden og var grunden til, at man kunne udvikle denne avancerede undergæringsteknik, hvor man før det kun kunne bruge overgæring til ølbrygning.

Pilsner er en af de sværeste øl at brygge 

Brygningsteknikken for pilsner er en del mere kompleks end den grundlæggende brygningsproces. Ved andre typer øl kan de ristede malte og kraftige indtryk fra humlen gemme forskellige brygfejl. Derfor anses lyse pilsnere for at være en af de sværeste øltyper at brygge. Så vil du virkelig teste en brygmester, skal du teste hans egenskaber og smage hans pilsner.

Hvordan brygger man en pilsner? 

Pilsner brygges typisk med lys pilsnermalt og en kombination af humlearter, der giver øllet dets karakteristiske bitterhed og aroma. Efter kornet er maltet, tilsættes det en gryde med kogende vand, hvor det koges i et par timer. Under kogningen tilsættes humle for at give øllet dets smag og aroma. Når kogningen er færdig, tilsættes gæren, og øllet fermenteres i et par uger. Efter fermenteringen tappes øllet på flaske eller fad, hvorefter det lagres i flere uger eller måneder for at give øllet tid til at modne og udvikle sin smag.

Danmark har en stor tradition for at brygge pilsnere

I Danmark blev den første pilsner brygget af Tuborg i 1881. Dette startede en trend for de andre bryggerier, som begyndte at brygge pilsnere i kølvandet på Tuborgs lancering af deres pilsner.

 

Der ligger dog et forarbejde for den danske pilsner, som attribueres til bryggerne Carl Wiibroe og Carl Jacobsen. Deres arbejde var dog inspireret af Carl Jacobsens far, J.C. Jacobsen, som var en pionér indenfor fremstilling af bayersk lagerøl.

Pilsneren er en gylden øl, som typisk er relativ let, og hverken påtrængende bitter eller for sød. Det er en alsidig øltype, der passer til det meste, og det er nok også derfor, at det er den mest solgte øltype i Danmark. Ifølge tal fra Bryggeriforeningen er det hele 59% af solgte øltyper, der er en pilsner.

Læs mere om de forskellige øltyper i vores øl leksikon.

Kontakt

Vi er altid klar til dit besøg og til at tage imod eventuelle spørgsmål

Nørrebro Bryghus
Ryesgade 3
2200 København N

Cvr. nr. 26882451

Telefon:
3530 0530

Henvendelser omkring selskaber sker via selskabs formular her

Mail vedr. restaurant og bar: info@noerrebrobryghus.dk

Kontrolrapport

Find vores kontrolrapporter her

Kontrolrapport bryggeriet i Hedehusene

Find vores kontrolrapporter her

Kontrolrapport for bryggeriet i Odense

Find vores kontrolrapporter her

Gå til Whistleblower system her

Se cookiepolitik her
her

Åbningstider

Man-ons:
Lukket
Torsdag:
Lukket
Fre-lør:
Lukket
Søn:
Lukket

Lukkedage i restauranten
Søndag - Onsdag

Find vej

Bil

Bus

Tog

Cykel, gå-ben og kørestole