IPA står for India Pale Ale, som er et gammelt engelsk begreb, der bruges til at beskrive den type øl, der blev brygget og sendt med de engelske tropper, der skulle til Indien tilbage i 1700-tallet.
IPA blev til, fordi ølglade englændere ville have øl fra deres hjemstavn med sig til Indien. Men det skulle vise sig, at det ikke var den nemmeste opgave at fragte øl hele vejen fra England til Indien. De store temperaturudsving, øllet oplevede på sin rejse over kontinenterne, gjorde øllet dårligt. Det var ikke noget, englænderne var særlig interesseret i, så de fandt ud af, at hvis man gav øllet nogle ekstra håndfulde humle, efter det havde ligget og modnet på tønden og derefter forseglede den, så kunne øllet holde til den lange tur fra England til Indien. Humle har en fantastisk præserverende virkning. Og sådan blev den populære øltype IPA til.
IPA øl er siden da blevet mere og mere populær, hvor IPA er blevet særlig populær det sidste årti.
India Pale Ale er en overgæret øl og har typisk en alkoholprocent på mellem 4,5 og 9,0%. Smagen er ofte præget af humlebitterhed, og giver derfor en aroma og smag af frugt, flora eller krydderier. En India pale ale med sin stærke, humlede, frugtige og friske smag går godt til mad, der har en lignende intens smag. IPA går godt til krydret mad eller en grillet bøf.
Øltypen hører under den endnu bredere kategori 'Pale Ale'. Der findes mange underkategorier af India Pale Ale, og herunder vil der følge en kort beskrivelse af nogle af de mest typiske versioner af IPA'en.
En Black IPA bliver brygget med brændt malt, hvilket giver den en mørkere farve og mere maltet smag. Den er stadig humlet og er derfor også meget unik i sin smagsprofil.
En Double IPA bliver også nogle gange kaldt en Imperial IPA, og er en stærkere og mere humlet variant af IPA'en, og har en alkoholprocent på over 7%, da dette er, hvad der definerer den som en 'double'. Det er dog en relativ ny øltype, så det kan være svært at definere den helt præcist.
Denne type kaldes også nogle gange en Hazy IPA eller Juicy IPA. NEIPA er nemlig lige det - en mere juicy variant med en ofte gennemtrængende citrus og flora smag. Den er også mindre bitter end en mere typisk IPA, og har et større fokus på mundfølelse og en blød konsistens.
NEIPA skal ikke brygges i New England på trods af navnet. En undertype af NEIPA er en milkshake IPA, hvor man tilsætter laktose, så den bliver mere cremet.
En Triple IPA er karakteriseret ved en endnu højere alkoholprocent, sædvanligvis på over 10% og er en meget humlet øl.
West Coast IPA har en meget gennemtrængende humleprofil, og har en meget skarp og påtrængende bitterhed.
Læs mere om de forskellige øltyper i vores øl leksikon.
Vi er altid klar til dit besøg og til at tage imod eventuelle spørgsmål
Nørrebro Bryghus
Ryesgade 3
2200 København N
Cvr. nr. 26882451
Telefon:
3530 0530
Henvendelser omkring selskaber sker via selskabs formular her
Mail vedr. restaurant og bar: info@noerrebrobryghus.dk
Find vores kontrolrapporter her
Find vores kontrolrapporter her
Find vores kontrolrapporter her
Gå til Whistleblower system her
Se cookiepolitik her
her
Man-ons:
|
Lukket
|
Torsdag:
|
Lukket
|
Fre-lør:
|
Lukket
|
Søn:
|
Lukket
|
Lukkedage i restauranten
Søndag - Onsdag
Mail til bryggeri: support@noerrebrobryghus.dk
Kontakt vores bryggeri på 46 55 04 70
Åben mandag - fredag 9.00 - 15.00
Baldersbrønde Bryggeri A/S
Baldersbuen 25
2640 Hedehusene
Nørrebrogade ad Ravnsborgade forbi Nørrebro teater og herefter Ryesgade lige efter Skt. Hansgade.
Tagensvej efter Panum lige før søerne kommer Ryesgade. Kørestolsbrugere er mere end velkomne og vi har en lift til restauranten. Kontakt os venligst for nærmere forklaring