• ØLTYPER: DET STORE ØL-LEKSIKON

    VELKOMMEN TIL NØRREBRO BRYGHUS´ ØLSKOLE

ØLLETS HISTORIE

Oprindelsen

Øllets historie går mange, mange år tilbage. De første spor trækker tråde tilbage til det gamle Egypten og Mesopotamien for 10.000 år siden. Dengang var øllet en grødet masse, da man bryggede den på brød.

I Norden finder man de første spor fra Egtvedpigen, som stammer fra bronzealderen og blev begravet i 1370 f.Kr. Hun blev begravet med en krukke hvor man fandt spor af hvedeøl.

I middelalderen begyndte man at brygge øl på flere klostre, som blev anvendt til eget forbryg, besøgende og eksport. I 822 begyndte munkene at tilsætte humle til øllet, hvilket gav en bitterhed og øgede holdbarheden.

I 1200-tallet fandt tyskerne ud af at beregne hvor meget humle, der skulle tilsættes øllet for bedre at kunne styre kvaliteten.

Englænderne var imod humleøllet, primært fordi de skulle importere det. Man mente også at øllet kun skulle brygges med vand, gær og malt. Hollænderne begyndte dog i 1400-tallet at brygge humleøl i England, og blev derefter anklaget for at gøre folk syge.

I 1516 blev renhedsloven vedtaget i Bayern, og var faktisk en af verdens første fødevareregulerende love. Loven vedtog at der kun måtte være vand, bygmalt og humle i øllet. I 1800-tallet tilføjede man gær da man opdagede gærs betydning for brygning af øl.

Denne lov stod ved i mange år, og blev først afskaffet af EF-domstolen i 1987. Der er dog mange tyske bryggerier der brygger efter denne gamle lov.

 


 

Ølverdenen bliver større og større

Siden da er der sket en masse på ølscenen i hele verdenen. Flere og flere bryggerier dukker op og flere og flere stilarter og variationer af dem springer frem. Det kan være svært at finde rundt i dem alle sammen, men her følger der en lille oversigt og så kan du jo læse lidt mere om dem under 'Øltyper' her i Øl Leksikonet.


LÆS MERE OM VORES ØL

Siden 2003 har vi brygget flere end 300 forskellige øl, og du kan se video med vores brygmester over hver enkel af vores akutelle øl her på sitet.  

TA' MED TIL ØLSMAGNING

Vi afholder ølsmagning på vores Bryghus i hjertet af Nørrebro, hvor I sidder blandt de gamle øltønder, hvor det hele startede tilbage i 2003. 

Kontakt

Vi er altid klar til dit besøg og til at tage imod eventuelle spørgsmål

Nørrebro Bryghus
Ryesgade 3
2200 København N

Cvr. nr. 26882451

Telefon:
3530 0530

Henvendelser omkring selskaber sker via selskabs formular her

Mail vedr. restaurant og bar: info@noerrebrobryghus.dk

Kontrolrapport

Find vores kontrolrapporter her

Kontrolrapport bryggeriet i Hedehusene

Find vores kontrolrapporter her

Kontrolrapport for bryggeriet i Odense

Find vores kontrolrapporter her

Gå til Whistleblower system her

Se cookiepolitik her
her

Åbningstider

Man-ons:
Lukket
Torsdag:
Lukket
Fre-lør:
Lukket
Søn:
Lukket

Lukkedage i restauranten
Søndag - Onsdag

Find vej

Bil

Bus

Tog

Cykel, gå-ben og kørestole